Spring naar inhoudURL's

URLS BEWERKEN


Hyarchis Waxtrapp maakt automatisch voor elke pagina een URL aan. Bijvoorbeeld:


In kruimelpad: Hyarchis Waxtrapp > Producten > Digital Marketing
In URL: www.waxtrapp.com/producten/digital-marketing


Leesbare URL bewerken screen shot

De pagina krijgt voor elke taal een URL.

Automatische URL's

Met de standaard instelling worden de URL's hetzelfde opgebouwd als de elementen in het kruimelpad. De URL volgt dan dezelfde logische mappenstructuur die ook in de navigatie en in het kruimelpad getoond wordt.

Elke map die in het kruimelpad te zien is voegt met deze instelling een stukje aan de URL toe. Hieronder een voorbeeld waarbij de map "Producten" in de navigatie getoond wordt en de instelling "automatisch" heeft.Soort Titel Instelling Navigatie URL URL compleet
Waxtrapp Gebruik: / Toon / /
Producten automatisch Toon producten /producten
Digital Marketing automatisch Toon digital-marketing /producten/digital-marketing


Is een map verborgen in de navigatie ("Toon in navigatie" staat uit), dan verschijnt deze map niet in de navigatie, wordt niet getoond in het kruimelpad en zal dus ook geen onderdeel vormen van de URL.

Een goed voorbeeld van een map die verborgen is, is de vaak gebruikte map "Top navigatie". In die map staan de pagina's die als algemene linkjes boven aan de site getoond worden.

Hieronder een voorbeeld:Soort Titel Instelling Navigatie URL URL compleet
Waxtrapp Gebruik: / Toon / /
Top navigatie automatisch Verberg

Contact automatisch Toon contact /contact


URL's aanpassen

U kunt de gegenereerde URL aanpassen of verkorten. Verander "URL deze en onderliggende pagina's" naar "Gebruik:".Er verschijnt meteen een veld waar u het URL kunt invullen:Vult u een URL in die met een / begint, dan is dat de exacte URL naar uw pagina. 

Vult u een URL in die niet met een / begint, dan is dat het relatieve pad ten opzichte van de bovenliggende map.

Voorbeelden van aangepaste URL's


Pad Invullen Resultaat
Waxtrapp > Producten > e-Commerce /webshop www.waxtrapp.com/webshop
Waxtrapp > Producten > e-Commerce webshop www.waxtrapp.com/producten/webshop
Waxtrapp > Producten > Actie alle actie's www.waxtrapp.com/producten/alle-actie-s


De URL van een map veranderen

Mappen hebben ook URLs. In het onderstaand voorbeeld is er een map "Producten" en een map "E-Commerce". Soort Titel Instelling URL compleet
Waxtrapp Gebruik: / /
Producten automatisch /producten
E-Commerce automatisch /producten/e-commerce
Webwinkel automatisch /producten/e-commerce/webwinkel


Stel dat u uw URL's wilt aanpassen en in de URL "solutions" wilt noemen. 

U zet de editor aan, gaat via in het kruimelpad naar de map "producten" en verandert daar het URL. Kies bij "URL deze en onderliggende pagina's" de instelling: "Gebruik: solutions".Soort Titel Instelling URL compleet
Waxtrapp Gebruik: / /
Producten Gebruik: solutions /solutions
E-Commerce automatisch /solutions/e-commerce
Webwinkel automatisch /solutions/e-commerce/webwinkel


De URL van de map "producten" wordt aangepast en dat verandert tevens de URLs van alle pagina's die daar weer onder vallen.

Let op: als u op een grote site een URL van een map verandert, verandert u mogelijk vele duizenden URL's van onderliggende pagina's.


De instelling "overslaan"

Met deze instelling geeft u aan dat de titel van deze map geen onderdeel van de URL moet worden. Zelfs als de map wél in de navigatie en het kruimelpad getoond wordt, vormt deze geen onderdeel van de URL.Soort Titel Instelling URL compleet
Waxtrapp / /
Producten Gebruik: solutions /solutions
E-Commerce overslaan /solutions/e-commerce
Webwinkel automatisch /solutions/webwinkel


De instelling "Gebruik titel"

Met deze instelling geeft u aan dat een verborgen map juist wél een onderdeel van de URL moet worden. De map wordt dan niet in de navigatie getoond, staat niet in het kruimelpad, maar wordt wel in de URL getoond.

Veelgestelde vragen

Help, mijn homepage is weg!

De pagina met het URL "/" is de homepage. Als u dus bij uw nieuwe pagina het URL "/" kiest, wordt dat uw nieuwe homepage.

Wat gebeurt er met mijn oude URL?

De oude URLs blijven bewaard. Mocht iemand het oude URL nog gebruiken, dan wordt hij automatisch doorgestuurd naar het nieuwe URL, met een zogenaamde "301" redirect. 

U kunt dat zelf proberen: voer een oud adres in de adresbalk van uw browser, en nog voordat u een pagina krijgt, springt hij al naar het nieuwe adres.

Zoekmachines zoals Google weten dan dat ze dat URL in hun database moeten verversen.

Wat gebeurt er als ik een pagina verplaats?

Als u een pagina alleen verplaatst naar een andere map, bijvoorbeeld met het "Content" > "Verplaatsen" menu, dan verandert het URL niet. Als u daarna de pagina bewerkt en opslaat, krijgt hij een nieuw URL. Het oude URL blijft en springt automatisch door naar het nieuwe. 


Ik zie een conflict in de InScreen editor, maar als ik de andere pagina die dezelfde URL wil hebben opvraag dan zie ik dezelfde pagina.

U heeft waarschijnlijk een map met een openingspagina die beiden dezelfde titel hebben. Zowel de map als de openingspagina willen dan dezelfde leesbare URL. Beide URL's (de leesbare URL en de URL met de waxtrapp-code) tonen echer dezelfde pagina. Zet in dit geval de leesbare URL op de map en u kunt de melding van het conflict verder negeren.

Als ik bewerk zie ik een code in mijn URL

Als u een pagina aan het bewerken bent, ziet u altijd een ?waxtrapp=abcdEFGhIJkLM code in het URL. Dat is noodzakelijk voor de werking. Het publiek ziet het zonder code. 

Het publiek ziet een code in het URL

Ziet het publiek toch een code? Dan heeft u twee pagina's met hetzelfde URL. 

Wat te doen bij dubbele URLs?

Er mogen nooit twee pagina's met hetzelfde URL zijn.

Als Waxtrapp twee (of meer) pagina's ziet met hetzelfde URL, dan houdt de oudste pagina het URL, en krijgt de nieuwe een code, zodat beide in elk geval bereikbaar zijn. 

Op deze manier voorkomt Waxtrapp dat u nooit per ongeluk pagina's onbereikbaar maakt door een URL te verzinnen dat al in gebruik was. 


De pagina's die hetzelfde URL willen, krijgen in de editor een waarschuwing:Door op de oranje hyperlinks te klikken, kunt u tussen de conflicterende pagina's heen en weer surfen.


U kunt vijf dingen doen om het op te lossen:

Optie Oudere pagina Nieuwere pagina Conflict
Niets doen Houdt de URL Krijgt een code Blijft
Probleempagina ander URL geven Houdt de URL Krijgt nieuwe URL Opgelost
Oude pagina ander URL geven Krijgt andere URL Krijgt gewenste URL Opgelost
URL overnemen Krijgt een code Krijgt gewenste URL Blijft
Oude pagina weggooien (als dat kan) In trash Krijgt gewenste URL Opgelost

Als het conflict is opgelost, verdwijnt de foutmelding als u op "Opslaan" klikt. 


URL overnemen bij conflicten

Voordat u dat doet, moet u controleren welke pagina u overneemt. Een veel gemaakte vergissing is per ongeluk het URL "/" overnemen. Dan is dat uw nieuwe homepage geworden!


Als u een URL overneemt, krijgt de originele eigenaar een URL met een code en de nieuwe eigenaar krijgt het nieuwe URL. De knop "URL overnemen" verschijnt alleen bij de nieuwe pagina. 

U krijgt een "weet u het zeker" dialoog om het te bevestigen. Immers, u gaat een bestaand URL veranderen, en de oude pagina krijgt een ?waxtrapp=lelijkeCODE in plaats van een leesbaar URL.

Als de oude pagina nog in gebruik is en live staat, ligt het voor de hand om deze ook een nieuw URL te geven. 

Heeft u toch spijt van het overnemen van het URL, ga dan met de link in de waarschuwing naar de oude pagina, en klik daar op "URL overnemen". Dan heeft de oude pagina het gewenste URL weer teruggepakt. 


Verder lezen

Sitebeheerders kunnen leesbare URL's activeren op uw site. Hoe u dat het beste kunt doen staat beschreven in het hoofdstuk domeinen in de sitebeheerders handleiding.


Hyarchis Suite