Spring naar inhoudVideo's in het juiste formaat krijgen

Het is belangrijk dat u video's in het juiste formaat heeft voordat u ze op internet zet.

Videobestanden zijn er in honderden formaten met evenzovele cryptische afkortingen. De lijst met afkortingen wordt elk jaar langer en onoverzichtelijker. Veel soorten, zoals DV, AVI en HDMI kunt u niet rechtstreeks afspelen in een website zonder speciale software.

Vraag het juiste formaat

Krijgt u de video voor de website van een ander aangeleverd, dan krijgt u deze meestal aangeleverd in een formaat dat niet geschikt is om op uw website te plaatsen. De kwaliteit is te hoog, het bestand is te groot of het is een bestandsformaat dat niet geschikt is om op internet af te spelen.

Heeft u er te weinig verstand van, dan kunt u het beste de toeleverancier vragen om de video in de juiste maat en in MPEG4 (m4v) formaat aan te leveren.

Wil u zelf het bestand omzetten (encoderen), vraag dan om het ruwe bestand. Veel video-bedrijven vragen daar extra geld voor.

Windows Media kunt u niet omzetten

Windows Media is een veel gebruikt bestandsformaat van Microsoft. Uw bezoekers kunnen dit alleen met Windows Media Player afspelen.

Windows Media is nooit het originele bestandsformaat. Het is een bestandsformaat dat altijd speciaal gemaakt wordt voor het afspelen van hoge-kwaliteit videobestanden op Internet.

Krijgt u een video aangeleverd in Windows Media formaat (.wmv of .wma), dan kunt u dat bestand niet meer omzetten in iets anders zonder speciale software. Vraag in dit geval uw toeleverancier om het originele bestand.

Eindproducten omzetten

Soms krijgt u een groot bestand in Flash Video (.flv) of MPEG4 (.m4v of .wmv) aangeleverd wat omgezet moet worden in lagere kwaliteit. Flash Video en MPEG4 zijn eindproducten, gemaakt van het originele bestand.

Het omzetten van een Flash Video of MPEG4 formaat in een ander formaat (lagere kwaliteit), is erg ingewikkeld, vergt veel kennis en ervaring en gaat meestal fors ten koste van de beeld- en geluidskwaliteit. Dat komt omdat internet-formaten als Flash Video en MPEG4 al heel sterk gecomprimeerd zijn en daarbij is veel detail uit het beeld weggelaten. Als u de bestanden nog meer gaat verkleinen, verliest u nog meer kwaliteit.
U kunt daarom altijd beter vanaf het originele bestand een kleinere Flash Video of MPEG4 formaat (laten) maken.

Tips voor het (laten) omzetten:
  • Begin met het laten aanleveren of uitzoeken van de hoogst mogelijke kwaliteit video.
  • Slechte kwaliteit kunt u niet beter maken, wel slechter.
  • Omzetten van een uur film kan vele uren duren. Als het om veel video gaat, is het slim om wat proefstukjes op verschillende afmetingen en kwaliteit maken. Upload ze naar uw website en bekijk ze op een consumenten-computer met een consumenten-internetverbinding (bijvoorbeeld thuis) en vergelijk ze.
  • Heeft het filmpje geen geluid of is het geluid niet zo belangrijk? Dan kunt u de kwaliteit van het geluid verlagen en de kwaliteit van het beeld hoger laten zetten.
  • Is geluid belangrijk maar het beeld niet zo beweeglijk, (bv zoals bij een vergadering)? Laat dan de 'frame rate' (beeld per seconde) verlagen en het videobestand wordt fors kleiner, start sneller en is ook op minder goede internetverbindingen te bekijken.
  • Films van een DVD omzetten in internet formaat heet 'rippen'. U heeft er speciale software voor nodig, en het omzetten tot een film in MPEG4 of Flash Video die u in uw website kunt uploaden vergt relatief veel tijd en kennis. Doe dit alleen als u hiervoor schriftelijk auteursrechtelijke toestemming heeft van de maker. DVD's rippen is in alle overige gevallen illegaal.

Video's monteren

U kunt door uzelf gefilmde video's monteren met programma's als CyberLink, Corel, VideoStudio, Final Cut Pro, Adobe Premier, iMovie en Pinnacle. Het voert te ver om instructies voor die programma's hier te bespreken.
We kunnen wel het volgende zeggen over het afleveren van films voor internet met zulke montageprogramma's:

  • Het is gemakkelijker om uw montageprogramma een Flash Video of MPEG4 te laten maken dan telkens een los programma te gebruiken, vooral als u de montage nog wilt bewerken.
  • MPEG4 levert momenteel de beste kwaliteit/grootte verhouding voor internet. U moet wel voor de 'H.264 encoding' kiezen. Anders speelt de Hyarchis Waxtrapp multimedia speler het filmpje niet goed af.

    Hyarchis Suite