Spring naar inhoudTips en trucs

Voor diegenen die weinig ervaring hebben met het plaatsen van multimedia op websites hebben wij wat tips en trucs voor u beschreven.

Meerdere films op één pagina

U hoeft zich niet te beperken tot één film per pagina. u kunt in een pagina zoveel films, flash-animaties en audio bestanden plaatsen als u wilt, desgewenst afgewisseld met tekst, plaatjes en tabellen.

U zult echter wel merken dat hoe meer films u op één pagina zet, hoe trager de browser wordt. Tientallen films op één pagina raden wij beslist af.

Wilt u een grote video-muur maken, dan kunt u op een beginpagina een grote tabel of lijst met foto's maken die doorlinken naar pagina's met één video. Dit is wat de gebruiker gewend is van sites als You Tube.

Kleiner en groter afspelen


Kleiner afspelen


U kunt de afmetingen van een film verkleinen (t.o.v. het origineel). Dit is bijvoorbeeld handig als u een film wilt plaatsen in een tekstkolom of in de kantlijn en het origineel te groot is. Het videobestand blijft even groot.

Indien mogelijk, is het beter om het videobestand al voor dat u het upload in de website op de gewenste afmeting te maken in het montage- of omzettingsprogramma dat u gebruikt. U krijgt dan een kleiner videobestand dat sneller start en er vaak beter uitziet.


Groter afspelen


U kunt de afmetingen van een film vergroten (t.o.v. het origineel) om op die manier een kleine film groot af te spelen. Dit vergroten gaat wel ten koste van de beeldkwaliteit.

Let op: Zorg ervoor dat de hoogte/breedte verhouding van de video blijft kloppen. Anders vervormt het beeld.

Videospelers zijn ontworpen om de beste beeldkwaliteit te leveren bij veel gebruikte afmetingen zoals 640x480 of 480x360. Ongebruikelijke maten zoals 600x512 leveren soms minder goed beeld op, soms maakt het niet uit. Dit is een kwestie van uitproberen.

Hoe scherper het beeld, hoe groter het bestand

Als u een video laat maken, ziet hij er bij aflevering mooi scherp uit. Maar scherp beeld levert een groot bestand op, dat u niet zomaar op internet kunt afspelen. Het gevolg is dat de bezoeker heel lang moet wachten voordat de film begint en dat de film hapert tijdens het afspelen.

U zult daarom altijd een compromis moeten vinden tussen afspeelbaarheid en beeldkwaliteit. Er zijn geen regels voor wat het beste is. Computers krijgen alsmaar grotere schermen en internetverbindingen worden steeds sneller. Het beste is om meerdere films met verschillende kwaliteiten te uploaden en die dan te testen met een gangbare consumenten-computer en internet-verbinding.

Hoge en lage kwaliteit aanbieden


Is de kwaliteit van de video belangrijk voor uw site, dan kunt u de film in hoge en lage kwaliteit aanbieden zodat de bezoeker zelf kan kiezen.

U kunt ook kiezen om de film in lage kwaliteit met de Hyarchis Waxtrapp multimedia-speler af te spelen, en de film met hoge kwaliteit als document-link aan te bieden in de tekst eronder. U kunt bijvoorbeeld de zin typen: 'download hier de film in hoge kwaliteit' en aan deze zin het film-bestand als link koppelen. 

    Hyarchis Suite