Spring naar inhoudBekendmakingen


De bekendmakingen module is bedoeld voor gemeentelijke websites. Deze module maakt het mogelijk om uw publiek te informeren over bekendmakingen binnen de betreffende gemeente. Hiernaast is er vanuit de module een koppeling met de nieuwsbrievenmodule mogelijk, waarmee burgers zich kunnen abonneren op bekendmakingen en nieuws uit de eigen omgeving. 

Aan de slag met de bekendmakingen module


Om te beginnen plaatst u via het 'nieuwe content' menu een "Bekendmakingen overzicht" op een gewenste plek in uw navigatie van de website. Het template is te herkennen aan de leeuw (zie de afbeelding linksboven in deze handleiding). U heeft hiermee het volgende resultaat bereikt:


Er is een introductiepagina, met bijbehorende zoekmachine geplaatst. De introductietekst kan naar wens worden aangepast via de InScreen Editor van deze pagina. Door de InScreen Editor te openen, kunt u de tekst naar wens aanpassen binnen het "Bekendmakingen tabblad". Zie onderstaand screenshot.De zoekmachine die op de pagina staat, heeft een vaste plek en wordt automatisch weergeven. Er worden echter nog geen zoekresultaten weergegeven als u gaat zoeken. Daarvoor is de volgende stap nodig.

Bekendmakingen aanmaken


Het aanmaken van een bekendmaking doet u vervolgens weer door middel van het inslepen van een template via het 'nieuwe content' menu.

Als u binnen het content menu op het niveau van het bekendmakingen overzicht staat, en het overzicht openklapt, kunt u een "Bekendmaking" template (wederom te herkennen aan de leeuw), onder de intro pagina van het bekendmakingen overzicht plaatsen.

Binnen de InScreen Editor van deze pagina kan de informatie voor de betreffende bekendmaking worden aangemaakt.

Zie onderstaand screenshot voor een beeld van de InScreen Editor.Voor het invoeren van de bekendmaking gegevens, heeft u de volgende tabbladen tot uw beschikking:
 • Bekendmakingentekst
 • Metagegevens
 • Metadata


Bekendmakingentekst

Binnen het tabblad "bekendmakingentekst" maakt u de benodigde informatie aan die relevant is voor deze bekendmaking.


Metagegevens

Binnen het metagegevens tabblad, vult u de kenmerken van de bekendmaking. 


De volgende velden kunnen gevuld worden:

 • Type: binnen deze dropdown, kunt u een type naar keuze selecteren.
 • Referentienummer voor gemeente: hier vult u een referentienummer naar keuze in.
 • Postcode
 • Huisnummer
 • Huisnummer toevoeging
 • Publicatiedatum: door middel van de datumpicker, aan de rechterkant van het veld, kunt u een datum naar keuze instellen.
 • Gemeente: via een dropdown menu kan een gemeente gekozen worden


De voorbeeld bekendmaking ziet er als volgt uit:


Metadata

Het metadata tabblad is een generiek onderdeel van de InScreen Editor, die u binnen elke module vindt. In het geval van een bekendmaking, is er een belangrijk onderdeel dat u nodig heeft om de zoekmachine optimaal te kunnen instellen op het snel vinden van de gewenste resultaten. 

Binnen het metadata tabblad bevindt zich namelijk het "trefwoorden" veld. Hier vult u (door komma's gescheiden) de trefwoorden in, waarop u vindt dat de bekendmaking via de bekendmakingen-zoekmachine gevonden moet worden.


In de voorbeeld-bekendmaking, is bijvoorbeeld het trefwoord "bakker" ingevoerd. Door te zoeken op bakker, verschijnt de bekendmaking als zoekresultaat. Door op de titel te klikken, gaat u naar de bekendmaking toe.

Publiceren naar CVIB

Binnen het tabblad "Metagegevens", bevindt zich tevens de mogelijkheid om uw bekendmaking te publiceren naar de CVIB (Centrale Voorziening Internet Bekendmakingen). Deze functie voorkomt dat u uw bekendmaking twee maal moet publiceren. 


Met een druk op de "Publiceren naar CVIB knop", stuurt u de bekendmaking naar de CVIB. 

Voor in gebruik name van deze functionaliteit, dient u zich als gemeente aan te melden bij de Bekendmakingen zoekdienst van Overheid.nl. De gebruikersnaam en wachtwoord combinatie van het account dat u ontvangt, stuurt u naar Hyarchis. Hiermee kan het cms de bekendmakingen versturen naar de CVIB van Overheid.nl.


Zoeken naar een bekendmaking

Naast het zoeken op trefwoorden, kan er ook gezocht worden op:

 • Plaatsnaam
 • Postcode
 • Type
 • Woorden uit de titel of die in de bodytekst staan

Nieuwsbrief service

Het is mogelijk om bekendmakingen via een nieuwsbrief te verspreiden. 


Wat kan ik met deze service?

Burgers kunnen zich via het nieuwsbrief-abonneerstation, dat aan de bekendmaking is gekoppeld, abonneren op bekendmakingen die zaken binnen een bepaalde straal van hun woning. 


Wat is er voor nodig om deze dienst in gebruik te nemen?

 1. Om de nieuwsbrief functionaliteit in gebruik te kunnen nemen, dient u ten eerste de nieuwsbrievenmodule van Hyarchis af te nemen.
 2. Hiernaast heeft u een abonnement nodig voor de webservice, die in de coördinaten voorziet. Dit kunt u rechtstreeks met de webservices leverancier regelen of Hyarchis kan hier als tussenpartij dienen.

Met deze twee basisingrediënten, kunt u de nodige instellingen binnen de bekendmakingenmodule gaan doen, die te vinden zijn binnen het "Nieuwsbrief" tabblad van de InScreen Editor van het bekendmakingen overzicht. Zie onderstaand screenshot van de instellingsmogelijkheden.

Nieuwsbrief instellingen

 • Vink "Voeg bekendmaking toe aan de nieuwsbrief bij publicatie". Dit zorgt ervoor dat nieuwe bekendmakingen aan de nieuwsbrief gekoppeld worden.
 • Stel een titel naar keuze in. Dit wordt de titel van de nieuwsbrief. 


Onder het kopje "Te versturen nieuwsbrief", staan de nieuwsbrieven klaar die verstuurd kunnen worden.

Onder het kopje "Verstuurde nieuwsbrieven", staan de nieuwsbrieven die reeds verstuurd zijn.


Webservices instellingen

 • Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in.
 • Vink "Haal geografische positie op bij publicatie". Dit zorgt ervoor dat bij de publicatie van een nieuwe bekendmaking, de coördinaten bekend zijn. 
 • Vink "Vraag postcode en straal bij abonneren en haal geografische positie op". Dit zorgt ervoor dat de bekendmaking in de selectie van te versturen nieuwsbrieven verschijnt, op het moment dat een burger verzocht heeft om bekendmakingen binnen een bepaalde straal van de eigen woning te ontvangen.

Hyarchis Suite